JESIENNE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Każda pora roku przeżywana z dzieckiem jest jak odkrywanie kalendarza na nowo. Wieczorami w głowie powstają nowe koncepcje na prace plastyczne, dekoracje domu, przysmaki, które pachną, smakują i cieszą oczy miedziano – pastelowymi kolorami.

Róże skradły serce i podniebienie Hani. Może skradną również Twoje?
dsc06920

Składniki:
1. Ciasto francuskie
2. Dwa jabłka
3. Domowy dżem/nutella (nas zachwycił smak jabłek połączonych z nutellą)
4. Cytryna

Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, pokrój na cieniutkie paski zachowując skórkę
dsc069232. Zagotuj wodę z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i wrzuć do niej plasterki jabłka na minutę aby stały się sprężyste i nie łamały się podczas zwijaniadsc06933 dsc069363. Ciasto francuskie przekrój na trzy części (szerokość) oraz na trzy/cztery pasy (zależy od wielkości ciasta) dsc06941

4. Teraz zajmijmy się każdym pojedynczym prostokątem! Wzdłuż górnej krawędzi układamy plasterki jabłka. Dolną połowę smarujemy tym co podpowiada nam podniebienie. U nas króluje nutella i dżem malinowo-jabłkowy.dsc06938 dsc06946

5. Prostokąt składamy na pół i zawijamy w kształt różydsc06943 dsc069406. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Polecam piec pod folią aluminiową przez pierwsze 20 minut a na ostatnie 5 minut zdjąć folię i pozwolić różom się zarumienić:) dsc06950 dsc069517. Delektujemy się, smakujemy, częstujemy wszystkich dookołaimg_9387 img_9379 img_9383
Obiecuję, że smak jest nieziemski a efekt wizualny wart chwili zabawy w kuchni.
Smacznego!

  • http://zwyklejmatkiwzlotyiupadki.blogspot.com/ Zwykła Matka

    wow!!! trafiłaś w dziesiątkę! szukam pomysłu na coś smacznego i ładnie wyglądającego, bo w sobotę robię córci kinder party :)