PRZETWORY Z DYNI DLA DZIECI

dsc06979Lato zamykam w słoikach od dawna. Pomidory, leczo, powidła, dżemy, kompoty, paprykę, jabłka, soki z malin. W swoich własnych oczach stałam się już mistrzynią wekowania. Wyobraźcie sobie więc co poczułam gdy moje piękne, malutkie, dopracowane przetwory z dyni, dla Maryni, po dwóch tygodniach od przygotowania zaszły pleśnią.

Pomyślałam, że to jakiś chichot losu! No szlag mnie trafił pisząc dosadniej.

Niestety, to żaden chichot losu, tylko rutyna.
Rutyna pokonała mnie i moją cudną dynię!

Nie daj się więc rutynie i łap mój sprawdzony sposób na dynię!

Dynia nie jest tak łatwa w obróbce jak pozostałe warzywa i owoce. Dynia Szanowni Państwo jest sprytna a my musimy wykazać się jeszcze większym sprytem by zachować jej smak na długo. Pojedyncza pasteryzacja nie poradzi sobie z przetrwalnikami, które dynia ukryje w naszych pięknych słoiczkach. Z owych przetrwalników po dobie od pierwszej pasteryzacji rozwijają się formy wegetatywne. I całą naszą produkcję trafia szlag!

Dynię atakujemy więc trzykrotnie. Tak! Dobrze widzicie. Konieczna jest trzykrotna pasteryzacja, zwana profesjonalnie tyndalizacją. Moje słoiki gotowałam trzy razy po jednej godzinie, w odstępach 24-godzinnych.
/Po 24 godzinach w słoikach zaczynają namnażać się formy wegetatywne i właśnie te formy niszczymy kolejną pasteryzacją/.

Wiem, że trzykrotna pasteryzacja może przerażać. Ale nie poddawaj się i nie rezygnuj! Ja poszłam na łatwiznę. Słoiki wsadziłam do wielkiego garnka i to w nim pasteryzowałam, w nim słoiki stygły, w nim czekały na kolejną pasteryzację i tak trzykrotnie. Można więc powiedzieć, że od momentu zakręcenia słoików nie wymagały zaangażowania.

Jak przygotować dynię dla Maluszka?

Wybrałam dynię Hokkaido. Jestem kuchennym leniwcem, dlatego nie chciało mi się obierać dyni i gotować jej na parze. Postanowiłam ułatwić sobie pracę: dokładnie wymytą dynię pokroiłam w kawałki i wsadziłam do piecyka.
/180 stopni na około 25 minut pod folią aluminiową/.

Po ostygnięciu zdjęłam skórę, pokroiłam dynię w kostkę, zblendowałam, pogotowałam 5 minut cały czas mieszając. Tak przygotowane puree włożyłam do słoików. Gotowe.

To co, zamykasz jesień w słoiczki?

dsc06980 dsc06989 dsc06999 dsc07004 dsc07009 dsc07010 dsc07014 dsc07017 dsc07046