Siemię lniane to niesamowita roślina, która jest bogata w wiele składników odżywczych. Jest źródłem błonnika, białka, żelaza, magnezu, manganu, fosforu i cynku. Te niezbędne składniki odżywcze są kluczowe dla zdrowia człowieka i można je znaleźć w nasionach lnu. Nasiona zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i lignanów.
Zobaczmy, jakie są zalety siemienia lnianego.
Jest bogatym źródłem błonnika
Błonnik jest korzystny dla naszego organizmu, ponieważ pomaga zapobiegać występowaniu różnych chorób i otyłości. Poprawia trawienie, zwiększa poziom dobrego cholesterolu we krwi, a także poprawia układ odpornościowy. Pomaga również obniżyć ryzyko zawału serca i raka.
Zawiera białko
Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla naszego organizmu. Pomaga w budowaniu mięśni i tkanek. Sprawia również, że czujemy się pełniejsi przez dłuższy czas. Pomaga również utrzymać wagę i zmniejszyć głód.
Jest dobrym źródłem lignanów
Lignany to związki antyoksydacyjne, które są obecne w siemieniu lnianym. Są one znane z tego, że zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi, prostaty, okrężnicy i jajników.
Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla organizmu, ponieważ zmniejszają ryzyko chorób serca, zapalenia stawów i cukrzycy. Zwalczają również wzrost guzów nowotworowych.
Wnioski:
To są korzyści z siemienia lnianego i jest to zdrowa żywność. Jest bardzo pożywny i może poprawić ogólny stan zdrowia naszego organizmu.