Pasteryzowana dynia w słoikach – jak przygotować?

Dieta i zdrowie

Dynia to superfood, który jest bogaty w składniki odżywcze. Witaminy i minerały, które są obecne w dyni, są idealne dla twojego ciała.

Jest to niskokaloryczne jedzenie i pomaga zmniejszyć wagę. Niektórzy ludzie myślą, że dynie są dobre tylko do robienia placków, ale jest to błędne myślenie.

Ten artykuł wyjaśni Ci, jak przygotować pasteryzowaną dynię w słoikach.

Przygotowanie pasteryzowanej dyni w słoikach:

Możesz użyć dyni z puszki lub możesz użyć świeżej dyni. Musisz usunąć pestki, następnie pokroić na małe kawałki i włożyć do słoika.

Następnie należy przykryć słoik chustą serową i przykryć folią aluminiową.

Następnie należy odstawić słoik w ciepłe miejsce na 7 do 14 dni.

Po tygodniu sprawdź, czy nasiona wyschły, czy nie. Jeśli okaże się, że nadal są wilgotne, to trzeba dodać do nich odrobinę gorącej wody.

Teraz trzeba wyjąć nasiona ze słoika. Przełóż nasiona do miski i rozgnieć je za pomocą tłuczka.

Dzięki temu puree z dyni będzie mniej oleiste.

Rozgniecioną dynię przełóż do blendera i zmiksuj, aż będzie gładka.

Pasteryzowana dynia w słoikach będzie przechowywana w lodówce przez miesiąc.

Wnioski:

Ten artykuł jest wszystkim o tym, jak zrobić pasteryzowaną dynię w słoikach. Podałam też kilka przydatnych wskazówek, jak zrobić puree z dyni.